B!skuT cokLaT cH!p peRanG
Bahan-bahan(2 balang sederhana)
- 250gm butter
- 1 1/2 cawan self raising flour
- 1 cawan tepung jagung
- 1 cawan brown sugar
- 1 biji telur kuning
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 1/2 sudu besar serbuk koko
- 1/2 sudu besar milo
- 1 cawan gajus kisar
- 1 cawan badam kisar
- coklat chip secukupnya
cara penyediaan:
- pukul butter dengan gula sehingga kembang
- masukkan kuning telur(pukul).masukkan bahan2 lain dan pukul sebati
- susukan atas dulang pembakar yang disapu minyak.bakar hingga masak(bakar dalam 15 minit)
B!skuT SeR! DeW! BeRsaLuT cokLaT
Coklat,coklat,coklat,..hmmm,semua orang sukakan coklat,
macam biskut nie,tengok tu memang berselera apabila melihat biskut nie,biskut ni agak sukar didapati,ianya hanya ada pada hari raya sahaja..so,jangan lepaskan peluang untuk merasainya pada hari raya nanti..hehe
B!sKuT cokLaT M&M
woww!biskut nie memang best la,susah nak dapat,harga pun boleh tahan mahal gak la daripada biskut-biskut biasa di pasaran.siapa sahaja yang melihat pasti akan tertarik dengan rupa dan bentuk biskut ni.terutama sekali kanak-kanak,coklat chip dan coklat m&m ini akan menarik minat kanak-kanak.. * Biskut coklat rise ini sesuai dihidangkan waktu minum petang bersama keluarga.dihidangkan bersama teh panas,pasti menambahkan lagi selera,dan juga dapat mengeratkan lagi siratulrahim sesama keluarga.rasanya yang manis-manis buah mampu memikat selera sesiapa pun.
- 1 1/2 Cawan tepung naik sendiri
- 1/2 sudu teh baking powder(di ayak bersama)
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 cawan nestum
- 1 cawan coklat chip
Bahan B
- 150gm majerin/mantega
- 120 gm gula castor
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
cara-cara
- pukul mentega dan gula sampai kembang dan ringan.masukkan telur dan esen vanilla
- masukkan coklat chip dan nestum ke dalam bahan A,gaul rata bolehlah dimasukkan ke dalam bahan B
- Ambil adunan sebesar biji guli,tekan kasi leper sedikit dan bakar pada suhu 175'c selama 10-15 minit.jarakkan adunan kerana biskut ini akan mengembang dua kali ganda.
B!sKuT cOkLaT cHiPsMoRe
Biskut ni bersaiz besar ala2 chipsmore gitu,sekali tngok huduh ja kan,macam biskut hangus pon ada..hihi..tapi jangan pandang biskut ni sebelah mata.orang kata jangan menilai sesuatu dari luar sahaja.cuba rasa dulu,pasti sekali rasa mesti nak lagi..:p
biskut ni sebenarnya biskut orang barat..
resipi biskut coklat chipsmore:
- 200gm gula pasir
- 160gm majerin/mentega
- 200gm tepung gandum
- 1 biji telur
- 1/2 camca soda bikarbonat
- 1/2 camca baking powder
- 1camca esen vanila
- sedikit garam(kalau nak)
- 1 camca liquid glicose/madu
- 2 camca serbuk koko
- 100gm kacang/badam
- 100gm chip coklat
- 100gm nestum/cornflakes
B!sKuT LoV!nG cOuPle
*Biskut ini dibuat khas bagi pasangan kekasih,sesuai dihadiahkan kepada insan tersayang terutamanya pada si gadis,warnanya lembut selembut hati seorang wanita..ia juga boleh dijadikan hantaran pada hari perkahwinan.
B!sKuT cokLaT ceLup
* Biskut coklat celup amat digemari oleh setiap individu tidak kira tua mahupun muda..terutama sekali kanak-kanak..biskut ini sangat lembut,sesuai bagi kanak-kanak dan juga golongan tua..
B!sKuT cHoCo cH!pS RanGuP
CaRa-CaRa unTuK MemBuaT:
- Gaulkan butter dan gula sehingga sebati
- Masukkan kuning telur dan esen vanila(kacau rata)
- Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengansenduk kayu
- sudukan adunan kecik2(besar guli) ke dalam loyang
- bakar dalam oven yang telah dipanaskan suhu 180"c selama 25 minit atau sehingga masak
- sejukan dan simpan dalam balang kedap udara
- 180gm mentega/marjerin
- 90gm gula castor
- 100gm gula perang
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 biji telur
- 200gm tepung naik sendiri
- 160gm tepung gandum
- 1 sudu teh soda bicarbonate
- 1/4 sudu teh garam
- 100gm coklat chip
- 120gm badam cincang
No comments:
Post a Comment